Resultater og beretninger

Gold Cup 2024 var ikke nem!

Vi har modtaget en beretning om Gold Cup 2024 fra DEN 246, Jens Kristian Andersen.

På opfordring af Dansk Finnjolle klub havde Sailing Aarhus påtaget sig værtskabet for Finn Gold Cup 2024. Da Aarhus Sailing for 6 år siden også arrangerede Finn Gold Cup, var Finnjollen stadig olympisk og stævnet en del af et stort VM stævne. Selvom Finnjollen ikke længere er olympisk, så er konkurrencen om det traditionsrige trofæ stadig hård og vinderne er gennem alle årene fra øverste hylde i sejlsport. Deltagerne i år var generelt yngre end de sidste mange år. For eksempel blev vinderen af Finn Masters VM i juni i år ved Gold Cup placeret på en 10. plads. Podiet var besat af folk under 30 år. 2. pladsen endda af en U23 sejler og vinderen en tidligere finsk OL kandidat.

10 gange har danske sejlere har vundet Gold Cup gennem årene!

Stævnet startede med 2 dages kontrolmåling for at sikre at alle konkurrerede på lige vilkår. Enkelte gamle og et par nye både blev checket for vægtfordeling ved hjælp af en såkaldt sving test. Alle var Finnjoller, da stævnet startede mandag over middag med Practice Race. Som det er tradition, blev der tyvstartet på den store klinge i første start, og folk returnerede modvilligt for at gentage adfærden under U-flaget. Dommer Jan Madsen valgte klogelig at lade sejladsen starte, da han efter mange års erfaring med klassen kender dens særheder. Efter et kryds og måske en lænser valgte mange at gå i havn igen. Det var jo først i morgen sejladserne begyndte for alvor.

Tirsdag oprandt med en vejrudsigt, som så mere end lovende ud med rigtig fin vind (og bølger) fra øst. Vinden kom aldrig som lovet, men dog nok til at der måtte pumpes på lænseren. På næste kryds døde vinden, og sandheden om at: ’man skal gå til venstre, til man ikke skal det mere’ kom i spil. Her var der mange som fik enten en solid fratrækker eller startet en serie med spredte resultater. Vinden døde derefter totalt, og vi måtte trækkes i land. Generelt gennem stævnet var det svært at sejle sig op, hvis man først var kommet bagud. Dette uanset tidligere meritter.

Otto Strandvig, KDY, blev bedst placerede dansker på en 16. plads. Foto Robert Deaves

Udsigten for onsdag med ingen vind holdt, og over middag var der et større antal Finnjollesejlere på vej til AROS, eller de cyklede en tur efter at dagens sejladser blev aflyst.

Torsdag skulle vinden igen være fra øst og rigelig til pump på læns. Første sejlads blev dog afviklet i en aftagende nordlig vind, hvor man skulle under land og have tålmodighed på lænseren. Igen var der rockstjerner, som fik samlet rigtigt mange point. Vinden døde totalt, og et forsøg på at gå østover for at møde vinden var ikke muligt grundet absolut vakuum og modstrøm. Efterhånden kom vinden fra øst, og 2 sejladser blev afviklet under fine vind betingelser, men svære forhold da bølgerne var skæve og meget stejle på kryds. Der skulle trimmes, hænges og styres samtidigt med, at der alle steder i feltet blev sejlet hurtigt, så selv mindre fejl blev straffet. Under disse forhold viste den senere vinder, Oskari Muhonen fra Finland, hvordan en Finnjolle skal sejles. Især hans lænseteknik og fart var exceptionel, da han var 100 till 200 meter foran nummer 2, som på ingen måde sejlede langsomt. Efter 3 sejladser af hver en times varighed for de hurtigste, og 9 timer på vandet, var det trætte sejlere, som indfandt sig til aftenens grill buffet. Efter at have indtaget en ganske stor mængde mad forsvandt de fleste hver til sit.

Stilstudie af nr 2 Domonkos Nemeth fra Ungarn, foto Robert Deaves

Fredag mødtes vi af en østlig vind, klart over 5 m/s med tilhørende bølger, og en noget udefinerbar strøm. Lige som forudsagt i vejrudsigten. Som de andre dage gjaldt det om at komme med i starten, have god fart, fri vind og ramme vindspringene nogenlunde rigtigt. Samt ikke mindst, at få rigtig kurs til topmærket uden at sejle i dårlig luft. Havde man oveni god lænseteknik og timing (læs pumpe på den direkte til jollens 11 kvadratmeter sejl, på det rigtige tidspunkt når bølgerne kom forbi) så var en plads omkring de 20/30 stykker inden for rækkevidde. Skulle man længere op på listen, så er et job som professionel sejler, ung veltrænet mand eller tidligere OL kandidat/deltager et krav. Uanset placering var der, og har altid været, en hjertelig og kammeratlig snak og erfaringsudveksling efter sejladserne. I bedste danske stil blev denne dialog hjulpet på vej af molebajer og grillede pølser med brød. Det skaber dialog og venskaber på tværs af nationaliteter, alder og placering i feltet.

Lørdag oprandt med en rituel tur på vandet til svag skiftende vind fra alle retninger under en brændende sol, som heldigvis blev rimelig stabil, men uden den nødvendige styrke hvorefter sejladserne blev skudt af, således at vi kunne komme i havn nogenlunde fornuftigt. Præmieoverrækkelsen foregik på Sailing Aarhus terrasse, og med en top 10 som var den yngste længe set. Det lover godt for klassens fremtid, hvor unge sejlere kan se såvel det fysiske og taktiske aspekt i at sejle Finnjolle, og den viden omkring materiel og trim som man får og kan bringe med på sin fortsatte udvikling som sejler.

Blandt de 14 deltagende danske sejlere var de 3 bedst placerede:

Nr 16 – Otto Strandvig, KDY
Nr 34 – Peter Bøje, Egå Sejlklub
Nr 38 – Ole Worm, Svendborg Sund Sejlklub

Aarhus Sailings medarbejdere, dommer teamet og de frivillige skal have en stor tak for et meget velafviklet stævne. Vi kommer gerne igen om 6 år!

Foto Robert Deaves

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.