DM

Ny danmarksmester i Finnjolle 2024

Den 23-25 august sejlede 35 fremmødte Finnjoller om det danske og internationale danmarksmesterskab ud for Egå Sejlklub på Århus bugten.

Ny dansk mester i Finnjolle er Jens Eckardt, Svendborg Sund Sejlklub, som med en solid serie kun lod den nærmeste konkurrent, Otto Strandvig/KDY, slutte foran sig i en enkelt sejlads. Det var en fortjent og populær vinder, der på podiet blev flankeret af Otto Strandvig og Jens Kristian Andersen/Vallensbæk Sejlklub.

 


Jens Eckardt, Svendborg Sund Sejlklub, vinder Finnjolle DM 2024 foran Otto Strandvig, KDY, og Jens Kristian Andersen, Vallensbæk Sejlklub (foto Jan Peetz)

Link til resultatlisten

Frisk til hård vind

Fredag den 23. august var alle klar til de første sejladser, men vejrguderne stillede sig hindrende i vejen med meget kraftig vind og vindstød af kulingstyrke. 

Lørdag blev derimod en perfekt dag til at sejle 4 sejladser i frisk vind fra SØ, som byggede nogle herlige bølger op i bugten. Jens Eckardt lagde hårdt ud med en sejr i første sejlads, som også blev den eneste gang i stævnet, hvor en ellers suveræn Domonkos Nemeth fra Ungarn måtte lade sig passere. 

I den efterfølgende sejlads indkasserede Jens Eckardt en straf for tidlig start, som gjorde ham sårbar, såfremt han sejlede endnu en ‘fratrækker’ hjem. 

Felipe Silva, Portugal, og sidste års internationale danmarksmester Peter Peet, Holland, viste også gode takter og placerede sig som nr 2 og 3 efter Domonkos Nemeth efter første dag. Otto Strandvig og tidligere vinder af stævnet Thomas Schmid fra Tyskland placerede sig som nr 4 og 5.

Domonkos Nemeth er ny international dansk mester i Finnjolle (foto: Jesper Heegaard)

Konkurrencen var tæt i top 10 i alle sejladserne, selv om de ovennævnte skilte sig ud fra resten med en større stabilitet.

Tredje bedste dansker efter førstedagen var Ole Worm, Svendborg Sund Sejlklub, som gjorde comeback i Finnjollen. Fælles for Jens Eckardt og Ole Worm er, at de har genstartet deres sejlerkarrierer i OK jollen med base i Svendborg for ca 4 år siden. Særligt bemærkelsesværdigt er det, at DM var Jens’ første stævne i Finnjolle. Det bliver interessant at se, hvor godt han kan placere sig til VM i Finnjolle, der sejles fra Århus Sejlkub 2-7. september.

Mere hård vind

Søndag leverede særdeles frisk vind til stævnets 2 afgørende sejladser. Gennemsnitligt var vinden 8-10 m/s i første sejlads, med vindpust på op til 12 m/s. I anden sejlads blev der lagt yderligere på med vindstød over 12 m/s.

Igen kunne Domonkos Nemeth vinde begge sejladser, dog i tæt kamp med Thomas Schmid i den første sejlads. Blandt danskerne øgede Jens Eckardt sit forspring til Otto Strandvig, mens Jens Kristian Andersen listede sig forbi Ole Worm og tog bronze.

Desværre var vindstyrken over flere sejleres ‘comfort zone’, som betød et frafald på hhv. 27 og 20 joller i de 2 sejladser. Endnu mere ærgerligt var det, at enkelte sejlere pådrog sig skader og en enkelt måtte endda på skadestuen efterfølgende, men han er dog helt klar igen efter at være blevet syet sammen.

Fornemt baneleder og klubarbejde

Jan Madsen styrede med vanlig kvalitet slagets gang på vandet, stærkt og proaktivt supporteret af meget kompetente klubmedlemmer fra Egå Sejlklub. De indkaldte regel 42 dommere fik nogle rolige dage på vandet, da alle sejladser blev gennemført under ‘fri pump’ reglen. Det blev kun til nogle få gule flag for hhv. ulovlig brug af ror i starten og en enkelt straf for at ‘rokke’ på kryds.

På land blev sejlerne forkælet af Egå Sejlklub, som leverede fuld forplejning under hele stævnet, dog med Finnjolleklubben som vært ved fredag aftens store grillmiddag. Denne grillmiddag er blevet en begivenhed, som man taler om i udlandet og den er med til at profilere den kultur vi værdsætter. Konceptet er enkelt: indkøb hele entrecote stege (op til 500 gram/person), skær dem ud og steg dem på grillen, server dertil en færdiglavet kartoffelsalat af god kvalitet.




Lars Hall, KDY, i DEN6 kommer godt afsted i starten (foto: Jesper Heegaard)

Ungarsk ungdomsverdensmester tager den internationale titel og har Elvstrøm pokalen til låns i 1 år

Domonkos Nemeth vandt ungdoms VM i Finnjolle i 2021 og 2022, hvorefter han vandt hhv bronze og sølv til VM i 2022 og 2023. Så det var en af klassens rigtige rockstjerner, som kom til Danmark og tog den internationale titel. Domonkos er selvfølgelig blandt favoritterne til at vinde det VM, som starter i næste uge i Århus.

På podiet blev Domonos flankeret af Jens Eckardt på 2. pladsen og Felipe Silva på 3. pladsen.

Kampen om 4 pladsen i stævnet var meget tæt. 3 sejlere sluttede på samme point, men efter ‘count back’ blev Peter Peet nr 4, Thomas Schmid nr 5 og Otto Strandvig nr 6.

En stor del af DM feltet vil også deltage i VM stævnet i næste uge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.